miercuri, 1 aprilie 2009

cafea, ouă, morcov

O lecţie de viaţă peste care nu merită să treceţi! 

O tânără s-a dus la mama ei spunându-i cât de grea îi este viaţa. nu ştia cum să meargă mai departe şi decise să renunţe. Era obosită de luptă şi de zbateri. Părea că de îndată ce o problemă se rezolva, apărea imediat alta.

Mama sa o luă în bucătărie. Umplu 3 vase cu apă şi le puse la foc. Curând apa a fiert. În primul vas a pus morcovi, în al doilea ouă, iar în al treilea cafea. Le-a lăsat la fiert fără să scoată un cuvânt. 

 În aproximativ 20 de minute, ea a stins focul. A scos morcovii şi i-a pus într-un bol, ouăle în alt bol, iar cafeaua în altul. S-a întors apoi către fiica sa,întrebând-o: "Ce vezi?"

"Morcovi, ouă şi cafea!"

Mama ei a împins-o mai aproape, rugând-o să atingă morcovii. Ea, i-a atins, observând că sunt moi. Apoi, a rugat-o să ia un ou şi să-l spargă. După ce a înlăturat coaja, ea a observat oul fiert tare. În cele din urmă, mama a rugat-o să ia o gură de cafea. Fiica zâmbea, în timp ce gusta aroma cafelei. Apoi întrebă: "Ce înseamnă asta mamă?" 

Mama răspunse: "Fiecare dintre aceste lucruri a suportat aceeaşi adversitate: apa fiată, însă fiecare a reacţionat diferit.

Morcovul a fost la început tare, dur şi neînduplecat, totuşi, în apa fiartă el s-a înmuiat şi a devenit slab. 

Oul a fost fragil. Coaja lui subţire proteja lichidul din interior, dar, după ce a stat în apa fiartă, interiorul s-a întărit.

Boabele de cafea au fost unice, remarcabile. După ce au stat în apa fiartă, ele au schimbat apa.
 

"Cine eşti tu? Când greutăţile bat la uşa ta, cum răspunzi?" a întrebat mama.

Dar tu, cine eşti?

Eşti morcovul care prin durere şi greutate se moleşeşte, devenind moale şi pierzând puterea? 

Eşti precum oul care porneşte cu o inimă maleabilă, dar care în urma greutăţilor şi încercărilor iese întărit şi puternic? arată "coaja" ta la fel, fiind înăuntru mai înverşunat şi mai încăpăţânat, cu spirit ţeapăn şi inima tare?
Sau eşti precum boabele de cafea, care practic schimbă apa fierbinte, schimbă circumstanţa care aduce durere?  Aşa cum cafeaua, atunci când apa se înfierbântă, o parfumează cu aroma ei, tu faci situaţia  din jurul tău bună? Când clipa este "întunecată" şi încercările sunt mai grele, tu oare urci alt nivel?
Ce eşti şi ce devii? 

Un comentariu:

  1. waw! suuuper fain! mai ales pentru mine...am parte mai tot timpul de apa fiarta si cred ca am fost si sunt pe rand toate cele trei, insa cel mai bine ar fi sa fim mereu ca boabele de cafea dar.......................e mai greu

    RăspundețiȘtergere